26. června 2014

EBA vydal RTS k minimální částce pojištění odpovědnosti za škody pro zprostředkovatele hypotečních úvěrů

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 24. června 2014 finální návrh Regulatorních technických standardů (RTS) k minimální peněžní částce pro pojištění profesní odpovědnosti za škody nebo srovnatelných záruk pro zprostředkovatele hypotečních úvěrů.

RTS stanovují minimální peněžní částku pro pojištění profesní odpovědnosti nebo  nebo srovnatelných záruk pro zprostředkovatele hypotečních úvěrů nastavením částky pro každou individuální uzavřenou smlouvu (460 000 EUR) a souhrnnou částku za všechny smlouvy uzavřené v daném kalendářním roce (750 000 EUR).

Tyto částky jsou výsledkem politického přístupu, který zahrnuje výpočet minimální peněžní částky na základě aritmetického průměru ze stávajících národních minimálních částech používaných členskými státy, které již vyžadují pojištění odpovědnosti nebo srovnatelné záruky pro zprostředkovatele hypotečních úvěrů.

Tyto RTS byly vytvořeny na základě požadavků článku 29(2)(a) Směrnice 2014/17/EU o smlouvách o spotřebitelském úvěru na nemovitosti určené k bydlení. 

Návrh byl odeslán Evropské komisi (European Commission, EC) ke schválení jako evropské nařízení, které bude následně přímo účinné v celé EU.

Na tomto odkazu naleznete finální zprávu k návrhu RTS
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.