30. června 2014

EBA zahájila konzultaci k RTS k trvalému a dočasnému používání standardizovaného přístupu ve vztahu k úvěrovému riziku

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) zahájil dne 26. června 2014 veřejnou konzultaci k návrhu regulatorních technických standardů (RTS), které specifikují podmínky pro trvalé a dočasné používání standardizovaného přístupu (SA) institucemi, kterým bylo uděleno povolení používat přístup založený na interních ratinzích (IRB). EBA identifikoval využívání SA jako klíčový prvek srovnatelnosti kapitálových požadavků k úvěrovému riziku.

RTS byly navrženy na základě požadavku článku 148(1) Nařízení CRR, které stanovuje, aby instituce implementovali IRB přístup pro všechny expozice, pokud neobdržely povolení dohledové autority používat standardizovaný přístup. Konzultační dokument navrhuje stanovit seznam kritérií, které by instituce využívající IRB přístup měly plnit v případě, že využívají standardizovaný přístup pro kalkulaci kapitálových požadavků k úvěrovému riziku na dočasné nebo trvalé bázi. 

EBA také mimo jiné specifikuje podmínky, za kterých mohou dohledové autority povolit instituci používání SA trvale pro podkladové expozice vůči subjektům kolektivního investování (collective investment undertakings, CIUs), které nespadají do kategorie akciových expozic.

Příspěvky a komentář lze zasílat do 26. září 2014 prostřednictvím webového formuláře

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu
Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.