5. června 2014

ESMA veřejně vytkl Standard & Poor’s selhání systému vnitřní kontroly

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) napomenul ratingovou agenturu Standard & Poor's za to, že v období finanční krize zveřejnila mylnou informaci o snížení úvěrového ratingu Francie.

ESMA vydal dne 3. června 2014 veřejnou výtku společnostem Standard & Poor’s Credit Market Services France SAS a Standard & Poor’s Credit Market Services Europe Limited (S&P) za porušení nařízení č. 1060/2009 o ratingových agenturách (CRA Regulation).

Rozhodnutí orgánu ESMA vydat veřejnou výtku je výsledkem šetření týkající se chybného uveřejnění ratingu dne 10. listopadu 2011, kdy S&P zaslala svým odběratelům prostřednictvím Global Credit Portal email nepravdivě uvádějící, že Francii bylo sníženo ratingové hodnocení, ačkoliv Francii rating snížen nebyl. ESMA zjistil, že tento incident byl důsledkem selhání ze strany S&P při plnění některých organizačních požadavků stanovených nařízením o ratingových agenturách, které se týkají vnitřních kontrolních mechanismů, účinnosti kontrolních a ochranných opatření pro systém zpracovávání informací a organizační struktury. 

ESMA na základě ustanovení CRA nařízení rozhodl, že příslušné porušení ustanovení opravňují orgán dohledu k vydání veřejné výtky. Konečné rozhodnutí o dohledovém opatření vzalo v úvahu kroky, které S&P učinilo s cílem ukončit protiprávní stav a považuje je za přiměřené vzhledem k závažnosti selhání.

Na tomto odkazu naleznete veřejnou výtku společnostem Standard & Poor’s Credit Market Services France SAS a Standard & Poor’s Credit Market Services Europe Limited (S&P)
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.