26. června 2014

ESMA vydal závěrečnou zprávu k návrhům RTS upravujícím transparentnostní požadavky na ratingové agentury

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) vydal dne 24. června 2014 závěrečnou zprávu k návrhům regulatorních technických standardů (RTS) vypracovaných v souvislosti s nařízením o ratingových agenturách (CRA3) pokud jde o zveřejňování údajů a transparentnost strukturovaných finančních nástrojů, Evropskou ratingovou platformu a pravidelné vykazování poplatků účtovaných ratingovými agenturami.

Návrhy RTS, které doplňují současný regulatorní rámec upravující oblast ratingových agentur (CRA3), zahrnují:
  • zveřejňování informací o strukturovaných finančních produktech (SFIs);
  • definici Evropské ratingové platformy (ERP); a 
  • pravidelný reporting o nákladech účtovaných ratingovými agenturami. 
Návrh RTS ke zveřejňování informací o strukturovaných finančních produktech se zaměřuje na informace, které je emitent SFI povinen zveřejňovat. Návrh zahrnuje, tam kde to bylo možné, současné požadavky na zveřejňování informací Evropské centrální banky a Bank of England ve snaze vyhnout se duplicitám a překrývání. 

Návrh RTS týkající se nové Evropské ratingové platformy (ERP) definuje obsah a prezentaci ratingových hodnocení včetně struktury, formátu, způsobu a načasování reportingů, které by ratingové agentury měly předkládat orgánu ESMA (jedná se o případy ratingů, které nebyly vyhotoveny přímo pro konkrétního klienta za poplatek). Včasné a centralizované zveřejňování ratingových údajů posílí srovnatelnost finančních nástrojů s ratingy od různých ratingových agentur v EU. Webová stránka ERP bude zřízena a provozována orgánem ESMA.

RTS pro pravidelný reporting o nákladech účtovaných ratingovými agenturami definují obsah a formát pravidelného reportingu o nákladech účtovaných ratingovými agenturami za účelem průběžného výkonu dohledu orgánem ESMA. Informace shromážděné na základě těchto RTS umožní ESMA vykonávat efektivní dohled nad poplatky účtovanými ratingovými agenturami. Dále umožní, aby orgán ESMA posoudil, zda cenové praktiky agentur nejsou diskriminační a zajistit dodržování zásad spravedlivé hospodářské soutěže a zmírnění střetu zájmů.

Na tomto odkazu naleznete závěrečnou zprávu k návrhům RTS
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.