18. února 2014

ČNB zveřejňuje pracovní návrh vybraných ustanovení připravované vyhlášky v oblasti kapitálových rezerv

Česká národní banka (ČNB) informuje o pracovním návrhu vybraných ustanovení připravované vyhlášky k transpozici směrnice o kapitálových požadavcích (CRD IV) v oblasti kapitálových rezerv, která  bude provádět zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti se stanovením přístupu k činnosti bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry a dohledu nad nimi.

V červnu 2013 byly v Úředním věstníku EU zveřejněny nové právní předpisy z oblasti poskytování finančních služeb v rámci jednotného vnitřního trhu EU. Jedná se o: 
  • směrnici Evropského parlamentu a Rady 2013/36/EU (CRD IV) 
  • nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 575/2013 (CRR).
ČNB informuje o pracovním návrhu vybraných ustanovení připravované vyhlášky, která má provádět zákon o bankách, zákon o spořitelních a úvěrních družstvech a zákon o podnikání na kapitálovém trhu ve znění zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti se stanovením přístupu k činnosti bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry a dohledu nad nimi (dále jen „změnový zákon“). 

V září 2013 předložilo Ministerstvo financí vládě návrh změnového zákona, neboť členské státy mají povinnost přijmout a zveřejnit právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu se směrnicí do 31. prosince 2013 tak, aby byly účinné od 1. ledna 2014. Legislativní proces projednávání tohoto návrhu zákona nebyl dosud dokončen, tudíž změnový zákon nemůže být od 1. ledna 2014 účinný. Transpozice podstatné části ustanovení směrnice však není určena do zákonů, ale do prováděcího předpisu, který by měla ČNB vydat v návaznosti na zmocnění obsažená ve změnovém zákoně. 

ČNB uveřejňuje tento dokument za účelem snížení regulatorní nejistoty povinných osob, v období do vydání vyhlášky, která bude provádět změnový zákon a bude řádnou transpozicí směrnice. Návrh vybraných ustanovení vyhlášky může doznat změn v souvislosti s možnými změnami příslušných zákonných zmocňovacích ustanovení v průběhu legislativního procesu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.