20. února 2014

Rada EU potvrdila dohodu s Evropským parlamentem na změnách MiFID a EMIR

Rada EU (Council of the Europena Union) potvrdila dne 19. února 2014 kompromisní dohodu s Evropským parlamentem (European Parliament, EP) na nových pravidlech pro poskytování investičních služeb a fungování regulovaných finančních trhů. Jedná se o dlouho očekávanou revizi regulace MiFID. Při této příležitosti dojde též k určitým novelizacím regulace EMIR.

Návrhy úprav MiFID jsou zaměřeny na podporu integrace, konkurenceschopnosti a efektivnosti finančních trhů EU. Přinášejí změny existujících pravidel představovaných dosud směrnicí 2004/39/EC a jí provádějícími předpisy. 

Kompromisem by mělo být dosaženo přijetí nové ligislativy Evropským parlamentem v prvním čtení. Výsledkem je tedy kompromisní návrh: 
  • Nařízení o trzích finančních nástrojů (MiFIR) má posílit transparentnost a konkurenci v oblasti obchodních aktivit omezením používání výjimek z požadavků na zveřejňování informací a tím, že poskytne nediskriminační přístup k obchodním místům a ústředním protistranám (CCP) pro všechny finanční nástroje (6406/14 ADD 2); nařízení MiFIR současně novelizuje nařízení 648/2012 (EMIR)
  • Směrnice o trzích finančních nástrojů (MiFID 2) má změnit pravidla pro autorizaci a organizační požadavky pro poskytovatele investičních služeb a posílit ochranu investorů. Směrnice také zavádí nový typ obchodního místa - organizovaný obchodní systém (organised trading facility, OTF). Standardizované derivátové kontrakty jsou stále častěji obchodovány na těchto platformách, které v současné době nejsou regulovány (6406/14 ADD 1 a korigendum). MiFID 2 současně ruší směrnici 2004/39/ES (MiFID).
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Rady EU k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.