7. února 2014

Evropský parlament schválil požadavky na tvrdší tresty za zneužití trhu

Evropský parlament (European Parliament, EP) na svém zasedání dne 4. února 2014 schválil návrh pravidel, která stanovují přísnější tresty a sankce, včetně trestu odnětí svobody, za vážná zneužít trhu, jako je protiprávní zveřejňování informací, insider dealing nebo manipulace s trhem a také za navádění, napomáhání nebo účast na těchto protiprávních jednáních. 

Minimálně čtyřletý trest odnětí svobody se bude vztahovat na nejzávažnější formy trestné činnosti a trest ne méně než dna roky vězení za protiprávní zveřejňování informací. 

V České republice jsou skutkové podstaty související zneužitím trhu obsaženy v rámci tzv. trestných činů hospodářských respektive  trestných činů proti závazným pravidlům tržní ekonomiky trestního zákoníku. V krajních případech činí horní sazba trestu odnětí svobody 10 let. 

Pro úplný obrázek případné trestnosti činnosti na finančním trhu je třeba upozornit, že dle trestního zákoníku je trestné dokonce jednání toho, kdo  " ... v rozporu s (jiným) právním předpisem upravujícím činnost osob oprávněných k podnikání na finančním trhu, činnost bank a jiných právnických osob oprávněných k provozování finanční činnosti, obchodování s investičními nástroji, penzijního připojištění a pojišťovnictví, obhospodařování a administraci investičních fondů nebo zahraničních investičních fondů, poruší závažným způsobem závazná pravidla obezřetného podnikání, obhospodařování majetku, odborné péče nebo zákaz vykonávat zákonem nebo úředním rozhodnutím určené úkony, služby nebo jiné činnosti". Horní sazba trestu odnětí svobody může činit až 8 let.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EP k tomuto tématu.
Na tomto odkazu naleznete stanovisko komisaře M. Barniera.
Na tomto odkazu naleznete Frequently Asked Questions.
Na tomto odkazu naleznete článek European parliament votes for prison for market fraudsters.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.