7. února 2014

EBA, ESMA a EIOPA zveřejnily závěrečnou zprávu o mechanickém spoléhání se na úvěrové ratingy

Společný výbor evropských orgánů dohledu (EBAESMAEIOPA - ESAs) zveřejnil dne 6. února 2014 svou závěrečnou Zprávu o mechanickém spoléhání se na úvěrové ratingy v obecných pokynech a doporučeních ESAs

V souladu s nařízením o ratingových agenturách (Credit Rating Agencies Regulation, CRA 3), EBA, ESMA a EIOPA přezkoumaly všechny své stávající obecné pokyny a doporučení s cílem identifikovat a případě odstranit odkazy na externí úvěrové ratingy, které by mohly vyvolat představu výhradního nebo mechanického spoléhání se na takové ratingové hodnocení.

Tato závěrečná zpráva obsahuje změny obecných pokynů pro fondy peněžního trhu (Money Market Funds) vydaných ESMA. Změny byly provedeny v souladu s definicí "výhradního a mechanického spoléhání se na ratingy". Tato společná definice má za cíl harmonizovat různé výklady "výhradního a mechanického spoléhání se" v předpisech a obecných pokynech ESAs. 

Definice, na kterou má ESAs v úmyslu se odkazovat ve všech svých budoucích obecných pokynech, doporučeních a návrzích technických standardů, byla vytvořena s ohledem na připomínky obdržené v průběhu veřejné konzultace, která byla ukončena dne 5. prosince 2013.

Lze uvést jako příklad, že zákaz spoléhání se na ratingy obsahuje mimo jiné regulace AiFMD ve vztahu ke správcům investičních fondů. 

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu
Na tomto odkazu naleznete Report on mechanistic references to credit ratings in the ESAs’ guidelines and recommendations

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.