10. února 2014

ESMA usiluje o zlepšení postupů prodeje složitých finančních produktů investičními firmami

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) zveřejnil dne  7. února 2014 stanovisko k postupům, které mají být dodržovány investičními firmami ve vztahu k prodeji komplexních finančních produktů. 

ESMA vydává toto stanovisko, aby připomněla národním dohledovým orgánům a investičním firmám (tj. v České republice obchodníkům s cennými papíry, bankám s licencí obchodníka s cennými papíry a případně investičním společnostem s licencí obchodníka s cennými papíry) důležitost požadavků upravujících prodejní postupy v rámci regulace MiFID (Markets in Financial Instruments Directive). 

ESMA se obává, že by jednání investičních firem v souladu s požadavky MiFID pro prodej komplexních finančních produktů nemuselo naplnit očekávané standardy. Obavy se týkají zejména hledisek vhodnosti (suitability) a přiměřenosti (appropriateness) komplexních finančních produktů, které jsou stále více dostupné retailovým investorům. Stanovisko uvádí minimální očekávání ESMA vzhledem k chování firem při prodeji těchto produktů neprofesionálním zákazníkům.

Stanovisko ESMA pokrývá následující oblasti:
  • organizace investičních firem a vnitřní kontrola;
  • hodnocení vhodnosti a přiměřenosti určitých produktů;
  • sdělování informací a komunikace ve vztahu k produktům; a
  • obezřetnostní sledování funkcí prodejů.
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu.
Na tomto odkazu naleznete stanovisko ESMA k postupům, které mají být dodržovány investičními firmami ve vztahu k prodeji komplexních finančních produktů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.