18. února 2014

ESMA žádá Komisi o objasnění definice derivátů podle regulace MiFID/EMIR

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) zaslal dne 17. února 2014 dopis Evropské komisi (European Commission, EC), ve kterém ji požádal, aby vyjasnila definici derivátů a derivátových kontraktů podle nařízení EMIR (Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 648/2012).

Ve svém dopise ESMA uvádí, že v současné době není definice derivátů harmonizována v rámci EU, což by mohlo mít negativní vliv na důsledné uplatňování ustanovení nařízení EMIR. Definice derivátů v EMIR odkazuje na seznam finančních nástrojů uvedených ve směrnici MiFID (Směrnice 2004/39/ES o trzích finančních nástrojů). Různá transpozice ustanovení směrnice MiFID v různých členských státech však znamená, že neexistuje jednotná, obecně přijímaná definice derivátů a derivátových kontraktů v EU, což brání obecnému uplatňování nařízení EMIR.


ESMA se domnívá, že k zajištění jednotného uplatňování EMIR je nezbytné, aby byly odkazy na definice MiFID v rámci EMIR vyjasněny. ESMA proto vyzývá Komisi, aby přijala prováděcí akt podle čl. 4 (2) MiFID, nebo jakékoliv jiné opatření, které ujasní výše uvedené definice. 


Na tomto odkazu naleznete dopis ESMA zaslaný Evropské komisi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.