13. února 2014

ESMA vydává konzultační dokument Obecné pokyny k alternativním měřítkům výkonnosti

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) zveřejnil dne 13. února 2013 konzultační dokument Obecné pokyny k alternativním měřítkům výkonnosti (Guidelines on Alternative Performance Measures, APMs).

Cílem těchto obecných pokynů je podpořit evropské emitenty ve zveřejňování transparentních, objektivních a navzájem porovnatelných informací o jejich finanční výkonnosti ve snaze pomoci investorům lépe ohodnotit výkonnost těchto emitentů. 

Jako příklady APMs lze uvést ukazatele:
  • EBIT (zisk před úroky a zdaněním), 
  • EBITDA (zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací), 
  • free cash flow, 
  • underlying profit*) nebo 
  • čisté dluhy.
Navržené obecné pokyny stanovují principy, kterými se emitenti musejí řídit při zveřejňování APMs, a jsou založeny na požadavcích platných pro účetní výkazy, jak je požadováno dle Nařízení IAS. 

Navržené obecné pokyny by se vztahovaly na emitenty cenných papírů obchodovaných na regulovaných trzích a všechny příslušné orgány a další subjekty, které budou dotčeny ustanoveními Směrnice o transparentnosti (Směrnice 2013/50/EU, Transparency Directive). 

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 14. května 2014 prostřednictvím webového formuláře.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu.
Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument ESMA Guidelines on Alternative Performance Measures.

*) jedná se o interní ukazatel, který vzniká specifickými úpravami účetního zisku. Underlying profit představuje měřítko skutečných realizovaných zisků a využívá se při plánování podnikových procesů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.