20. února 2014

Politická shoda Rady EU a Evropského parlamentu na úpravách garančního schématu vkladů

Rada EU (Council of the European Union) došla dne 18. února 2014 s Evropským parlamentem (European Parliament, EP) k politické shodě v otázce budoucí harmonizace evropských pravidel pro depozitní garanční schéma (DGS) a zvýšení ochrany vkladatelů. 

Předmětem politické shody je návrh směrnice, která přepracovává současně platnou legislativu upravující depozitní garanční schémata ve snaze posílit ochranu drobných vkladatelů, jejichž vklady jsou pojištěny do výše 100 000 EUR, harmonizací rámce DGSs v celé EU. Hlavní změny zahrnují:
  • další snížení lhůty pro výplatu vkladatelů ze současných 20 pracovních dnů na sedm pracovních dnů do roku 2024;
  • zavedení  předběžného příslibu financování (ex-ante financing arrangements) s minimální cílovou výší prostředků stanovenou na 0,8 % pojištěných vkladů. Tyto finanční přísliby mají být poskytnuty bankami a stanovené výše má být dosaženo do 10 let;
  • lepší přístup vkladatelů k informacím o ochraně jejich depozit;
  • půjčky mezi členy systému pojištění vkladů na dobrovolné bázi.
Na základě této směrnice vznikne všem bankám povinnost připojit se k DGSs, takže všechna jejich depozita budou pojištěna. DGSs musí být dohlíženy na průběžné bázi a musí být prováděny pravidelné stresové testy. 

Směrnice vstoupí v platnost, jakmile ji podepíší Rada EU a EP a bude zveřejněna v Úředním věstníku (Official Journal), k čemuž dojde pravděpodobně v dubnu 2014. Členské státy budou mít jeden rok od vstupu této směrnice v platnost na její transpozici do vnitrostátního práva. 

Na tomto odkazu naleznete návrh směrnice o depozitním garančním schématu.
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Rady EU k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.