27. února 2014

Nová pravidla na posílení bezpečnosti v systémech vypořádávání obchodů s cennými papíry a sjednocení pravidel centrálních depozitářů

Rada EU (Council of the European Union) dosáhla s Evropským parlamentem (European Parliament, EP) shody na podobě nových pravidlech, jejichž cílem je posílení bezpečnosti v systémech vypořádávání obchodů s cennými papíry na otevřeném trhu a pravidlech pro služby centrálních depozitářů cenných papírů (central securities depositories, CSDs). Tato pravidla budou mít formu nařízení. 

Návrh nařízení zavádí povinnost, aby všechny převoditelné cenné papíry byly reprezentovány v zaknihované podobě a zaznamenány v CSDs před jejich obchodováním na regulovaných obchodních místech. Návrh harmonizuje období vypořádání a vypořádávací režimy v celé EU a dále zavádí společný soubor pravidel, inspirovaný mezinárodními standardy. 

V důsledku těchto nových pravidel, budou mít CSDs prospěch z jednotných požadavků na udělování licencí, které budou v EU fungovat na principu "passport", což může pomoci odstranit stávající bariéry v přístupu na trh.  

Na tomto odkazu naleznete návrh Nařízení za posílení bezpečnosti vypořádávání obchodů v EU a centrální depozitáře cenných papírů (CSDs).
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Rady EU k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.