10. února 2014

Odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz týkající se případné potřeby povolení k obchodování s bitcoiny

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila dne 10. února 2014 odpověď na kvalifikovaný dotaz týkající se případné potřeby povolení ČNB k obchodování s bitcoiny.

Dle vyjádření ČNB nemají bitcoiny charakter pohledávky držitele bitcoinů za jinou osobou Nejsou to tedy bezhotovostní peněžní prostředky ani elektronické peníze ve smyslu § 4 zákona o platebním styku, dále jen "ZPS"), resp. peněžní prostředky ve smyslu ustanovení § 2 odst. 1 písm. c) ZPS.

Nákup či prodej bitcoinů na vlastní účet nepředstavuje žádnou z platebních služeb podle § 3 odst. 1 ZPS ani bezhotovostní obchod s cizí měnou (§ 2 odst. 1 písm. e) ZPS).

Obchodování s bitcoiny proto nevyžaduje povolení ČNB (takové povolení ČNB ani nemůže udělit) a nepodléhá dohledu ČNB. Z tohoto hlediska se neuplatní ani informační povinnosti vůči ČNB. 

Výjimkou je:
  • Obchodování s deriváty na bitcoiny, takové deriváty mohou v závislosti na podobě obchodování naplnit znaky investičních nástrojů a k obchodování s nimi pak může být nutné povolení obchodníka s cennými papíry.
  • Správa fondu investujícího do bitcoinů, ať už by se jednalo o fond nabízený veřejnosti (pak je vždy nutné povolení ČNB) nebo jen omezenému okruhu investorů (pak postačí za určitých podmínek registrace ČNB). 
  • Provádění platebních transakcí v souvislosti s organizací obchodů s bitcoiny, např. v rámci burzy zaměřené na virtuální měny, pokud by určitá osoba prováděla převody bezhotovostních peněžních prostředků nebo elektronických peněz mezi kupujícími a prodávajícími a byly by naplněny znaky poskytování platebních služeb (nešlo-li by o výjimky podle § 3 odst. 3 ZPS)
Důsledkem výše uvedeného současně je, že finanční instituce s povolením ČNB nesmějí na základě tohoto povolení s bitcoiny obchodovat nad rámec správy vlastního majetku, tedy způsobem vyžadujícím podnikatelské oprávnění. Správa vlastního majetku přitom musí vždy probíhat v mezích pravidel pro investice jednotlivých typů finančních institucí; tato pravidla nabývání specifických aktiv, jako jsou například bitcoiny, v řadě případů neumožňují.

Závěrem dodáváme, že povolení ČNB není potřebné ani k přijímání úhrad zboží a služeb prostřednictvím bitcoinů.


Zdroj: ČNB

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je zajímavé, ani jsem nevěděla, že se něco takového s Českou národní bankou řešilo. Myslela jsem právě, že bitcoiny se bank jako takových vůbec netýkají a jdou přímo od člověka k člověku (neboli peer to peer). Tady jsem se právě dozvěděla nejvíc takových těch základních informací, co se týká bitcoinu, tak třeba to pomůže i někomu jinému ;)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.