31. března 2014

EBA vydal Obecné pokyny pro stanovení diskontní sazby k výpočtu pohyblivé složky odměny

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 27. března 2014 finální verzi Obecných pokynů pro stanovení diskontní sazby k výpočtu pohyblivé složky odměny a objasnění, jak by měla být aplikována (Guidelines on the applicable notional discount rate for variable remuneration). Obecné pokyny budou podporovat členské státy EU při výpočtu poměru mezi variabilní a fixní složkou celkové odměny a vážou se ke službám a výkonům poskytnutým od začátku roku 2014.

Směrnice 2013/36/EU (CRD) stanovuje, že variabilní složka odměny pro kategorie zaměstnanců, jejich činnost má výrazný vliv na rizikový profil instituce může činit nejvýše 100 % fixní složky odměny nebo případně maximálně 200 %, s výhradou schválení akcionáři instituce. 


Právní předpisy EU stanoví, že při výpočtu poměru mezi variabilní a fixní složkou odměny mohou členské státy povolit institucím použít diskontní sazbu ve výši 25 % za předpokladu, že je tato variabilní složka odměny vyplacena v nástrojích, které mají odloženou splatnost nejméně po dobu 5 let.


EBA pro stanovení diskontní sazby kombinuje tři faktory. 

  • prvním faktorem je národní roční míra inflace;
  • dále do výpočtu vstupují průměrné úrokové míry vládních dluhopisů Evropské unie s cílem zohlednit možné náklady a inflační riziko a nominální faktor zajišťující stimul pro placení proměnlivé složky odměny v nástrojích, které jsou časově rozloženy po dobu nejméně pěti let;
  • poslední faktor závisí na období mezi oceněním a rozhodným okamžikem pro výpočet variabilní složky odměny.
Na tomto odkazu naleznete Obecné pokyny pro stanovení diskontní sazby k výpočtu pohyblivé složky odměny.
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.