6. března 2014

Sdělení ČNB o obecných pokynech EBA k retailovým vkladům spojeným s odlišným odtokem

Dne 6. prosince 2013 Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking AuthorityEBA), vydal Obecné pokyny Evropského orgánu pro bankovnictví k retailovým vkladům spojeným s odlišným odtokem. Tyto pokyny byly vydány na základě zmocnění uvedeného v čl. 16 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1093/2010 o zřízení Evropského orgánu dohledu (Evropského orgánu pro bankovnictví), (Nařízení č. 1093/2010)Česká národní banka (ČNB) potvrdila v souladu s čl. 16 odst. 3 druhý pododstavec nařízení č. 1093/2010 EBA, že se těmito obecnými pokyny hodlá řídit. 
Obecné pokyny  k retailovým vkladům spojeným s odlišným odtokem nabývají účinnosti 6. března 2014.
Obecné pokyny harmonizují kritéria k identifikaci a kategorizaci retailových vkladů spojených s odtokem odlišným od odtoku specifikovaného v čl. 421 odst. 1 a 2 nařízení o kapitálových požadavcích (CRR) jako minimum a dále kritéria k definici těchto produktů pro účely podávání zpráv týkajících se likvidity. Rozsah působnosti těchto obecných pokynů se tedy zaměřuje na vklady spojené s vyšším odtokem.
Plné znění obecných pokynů k retailovým vkladům spojeným s odlišným odtokem zahrnuje rovněž Prováděcí shrnutí, Odůvodnění a Doprovodné dokumenty (Executive Summary, Background and rationale, Accompanying documents).
ČNB bude postupovat při výkonu dohledu v souladu s těmito obecnými pokyny a očekává, že banky, spořitelní a úvěrní družstva a finanční holdingové osoby vynaloží veškeré úsilí, aby se těmito pokyny řídily.
Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.