14. března 2014

Evropský parlament schválil nová pravidla proti praní špinavých peněz

Evropský parlament (European Parliament, EP) schválil v prvním čtení dne 11. března 2014 návrh nových pravidel pro boj proti praní špinavých peněz. Hlavním cílem nové směrnice proti praní špinavých peněz (AMLD) je chránit stabilitu finančního systému pro praní špinavých peněz a financování terorismu. Poskytuje příslušným orgánům nové nástroje k zabraňování legalizaci nelegálních výnosů. Nová směrnice by měla zcela nahradit dosavadní AML směrnice 2005/60/ES a 2006/70/ES.

Hlavní změnou je zavedení celoevropských rejstříků konečných vlastníků firem a trustů. Rejstříky umožní policii a daňovým orgánům odhalit, kdo je aktuálně skutečným vlastníkem všech druhů evropských právnických osob. Toto opatření zmenší prostor pro utajování pochybných obchodů a podpoří tak boj proti daňovým únikůmRejstříky by měly být navzájem propojené a na základě identifikace osoby, která požádá o přístup k informacím na základě on-line registrace, také veřejně přístupné.

Navrhovaná pravidla by v případě jejich schválení rovněž ukládala bankám, finančním institucím, auditorům, právníkům, účetním, daňovým poradcům, realitním agentům a dalším, aby byli ostražitější vůči podezřelým transakcím svých klientů. Do působnosti směrnice spadají i kasina. Poskytovatelé jiných služeb v oblasti hazardních her, při kterých je riziko praní špinavých peněz malé, by mohli být dle poslanců členskými státy z působnosti nových pravidel vyjmuti.

Pravidla týkající se politicky exponovaných osob, tedy osob, u kterých je v důsledku jejich funkce na mezinárodním poli větší riziko korupce, by měla být rozšířena také na "domácí" politicky exponované osoby, kterým jsou či byly svěřeny významné veřejné funkce členským státem. Jde například o hlavy států, členy vlád, soudce nejvyšších soudů, poslance a podobně.

V případě vysoce rizikových obchodních vztahů s takovými osobami by bylo možné zavést další opatření, například na určení zdrojů příjmů a zdrojů finančních prostředků použitých při transakci.

EP schválil svou pozici k navrhované legislativě v prvním čtení, s cílem konsolidovat odvedenou práci na předložených návrzích a předat ji po volbách novému Parlamentu. Poslanci, kteří budou zvoleni v květnu, se tak budou moci rozhodnout, zda začnou od nuly či zda budou pokračovat v práci vykonané během stávajícího volebního období.

Zde naleznete kompletní srovnání Evropským parlamentem přijatých změn nové Směrnice o předcházení zneužití finančního systému k praní peněz a financování terorismu oproti původnímu návrhu Evropské komise.
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EP k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.