25. března 2014

Konzultační návrh EBA k revizi technických aspektů reportingu asset encumbrance, non-performing exposures a forbearance

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 21. března 2014 konzultační dokument týkající se revize technických aspektů reportingu dohledových orgánů (XBRL Taxonomy for supervisory reporting).

Dokument zavádí dodatečné reportovací požadavky na informování o
  • aktivech zatížených a nezatížených určitým právem třetí osoby (asset encumbrance)
  • non-performing exposures a 
  • forbearance.
Asset encuberance představuje majetek ve vlastnictví jednoho subjektu, na který se však současně vztahují právní nároky jiného subjektu.

Non-performing exposures představují expozice (úvěry, dluhové cenné papíry,...), které byly označeny jako v selhání v souladu s regulatorním rámcem nebo byly sníženy v souladu s platným účetním rámcem. Toto platí pro všechny expozice, které jsou 90 dní po spatnosti, nebo u kterých je pravděpodobně, že pro splacení bude nutná realizace kolaterálu.

Forbearance představuje odložení splátek úvěrů, poskytnutých věřitelem na přechodnou dobu. Tímto opatřením je dlužníkovi dán čas na splacení.

Cílem tohoto dokumentu je zajistit, že národní dohledové orgány budou sbírat údaje od bank a investičních firem a předávat tyto údaje Evropskému orgánu pro bankovnictví jednotným způsobem.

Ačkoliv jsou tyto postupy určeny primárně pro použití pro přenos dat mezi příslušnými dohledovými orgány a EBA, dohledové autority se mohou rozhodnout využívat navrhovanou XBRL Taxonomii i pro vlastní sběr dat od bank a investičních firem v Evropě. 

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 14. května 2014 prostřednictvím webového formuláře.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu.
Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument EBA.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.