21. března 2014

Odpověď Evropské komise na dopis ESMA k požadavku objasnit definici derivátů podle regulace MiFID/EMIR

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) zveřejnil dne 20. března 2014 odpověď obdrženou od komisaře Michela Barniera v reakci na dopis ESMA  týkající se problémů při klasifikaci finančních instrumentů, a to zejména derivátů, ze 14. února 2014.

Ve svém dopise ESMA uvádí, že v současné době není definice derivátů harmonizována v rámci EU, což by mohlo mít negativní vliv na důsledné uplatňování ustanovení nařízení EMIR. Definice derivátů v EMIR odkazuje na seznam finančních nástrojů uvedených ve směrnici MiFID (Směrnice 2004/39/ES o trzích finančních nástrojů). Různá transpozice ustanovení směrnice MiFID v různých členských státech však znamená, že neexistuje jednotná, obecně přijímaná definice derivátů a derivátových kontraktů v EU, což brání obecnému uplatňování nařízení EMIR.

O tomto tématu jsme informovali dříve v článku ESMA žádá Komisi o objasnění definice derivátů podle regulace MiFID/EMIR.

Komisař Barnier sdílí názor ESMA a souhlasí s potřebou jasněji a důsledněji definovat finanční instrumenty resp. deriváty. Zároveň přislíbil bezodkladné posouzení možností řešení této záležitosti.

Na tomto odkazu naleznete odpověď M. Barniera na dopis ESMA ze dne 14. února 2014.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.