25. března 2014

Neformální setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí EU dne 1. a 2. dubna 2014 v Aténách

Ve dnech 1. a 2. dubna 2014 se v Aténách uskuteční neformální setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí EU (neformální ECOFIN)Českou delegaci povede 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš, za Českou národní banku se zúčastní viceguvernér Mojmír Hampl.

Neformální setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí Evropské unie (tzv. neformální ECOFIN) organizované řeckým předsednictvím bude zahrnovat celkem tři jednací bloky.

V rámci pracovního oběda budou ministři nejprve stručně seznámeni s výsledky předcházejícího jednání ministrů financí zemí, jejichž měnou je euro. Dále budou ministři diskutovat o ekonomických a sociálních problémech Evropy

První jednací blok bude věnován hospodářskému výhledu a finanční stabilitě Evropské unie. Diskuse ministrů a guvernérů centrálních bank se v této souvislosti zaměří především na možná rizika související se současným hospodářským výhledem. Ve druhé části jednání proběhne výměna názorů na možnosti financování evropské ekonomiky

Druhý den setkání bude věnován otázkám bankovního sektoru. Ministři a guvernéři budou v návaznosti na nový legislativní návrh Komise diskutovat o strukturální reformě bankovnictví, tj. oddělení tradičního a investičního bankovnictví, a aktuálním stavu implementace bankovní unie. V centru pozornosti bude především pokračující implementace jednotného mechanismu dohledu. 

Na okraji neformálního ECOFINu proběhne tradiční výroční setkání ministrů s představiteli středomořských států, které jsou zapojeny do nástroje FEMIP (Facility for Euro-Mediterranean Investment and Partnership). FEMIP, který funguje od roku 2002, je klíčovým finančním nástrojem Evropské investiční banky (EIB) v oblasti jižního a východního Středomoří.

Na tomto odkazu naleznete kompletní tiskovou zprávu MF.

Zdroj: MFČR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.