10. března 2014

Program zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) dne 11. března 2014

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne dne 11. března 2014 v Bruselu. Českou delegaci povede 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš.

V rámci řádného jednání se řecké předsednictví pokusí o přijetí návrhu směrnice o zdanění příjmů z úspor v podobě úrokových plateb. Cílem směrnice je zlepšit boj proti daňovým únikům. Přijetí směrnice je dlouhodobě blokováno ze strany Lucemburska a Rakouska, které požadují, aby bylo nejprve dosaženo dohody se třetími zeměmi. Předmětem dohody je závazek třetích zemí aplikovat opatření ekvivalentní požadavkům zmiňované směrnice.

Ministři budou mimo jiné rovněž diskutovat o pozměňovacích návrzích Evropského parlamentu (EP) k návrhu nařízení, kterým se stanoví jednotný mechanismus pro řešení problémů bank (Single Resolution Mechanism, SRM). Hlavním cílem návrhu je stanovit jednotná pravidla a postupy, které by umožnily řešení problémů finančních institucí v členských státech účastnících se již schváleného jednotného mechanismu dohledu s minimálními náklady pro daňové poplatníky a reálnou ekonomiku. 


Na tomto odkazu naleznete související kompletní tiskovou zprávu Ministerstva financí k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.