16. července 2013

EBA zahájila konzultaci k návrhu regulačních technických norem řádného oceňování

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking AuthorityEBA) zahájil dne 10. července 2013 veřejnou konzultaci k návrhu regulačních technických norem (RTS) stanovujících požadavky ve vztahu k řádnému oceňování (prudent valuation adjustments of fair valued positions) pozic. Cílem tohoto návrhu RTS je stanovit řádné oceňování, kterým bude dosaženo přiměřeného stupně jistoty při současném zohlednění dynamické povahy pozic obchodního portfolia (trading book positions).   

Tento návrh RTS představuje metodologii pro kalkulaci doplňujících oceňovacích úprav (additional valuation adjustments, AVAs) pro účely určení řádné ceny "fair valued" pozic. Pro účely zajištění proporcionality, a to zejména institucí, které mají minimální expozice ohledně fair valued pozic, jsou navrženy dva možné přístupy:

Zjednodušený přístup (Simplified approach) - ten může být použit pro kalkulaci AVAs za předpokladu, že absolutní hodnota jejich rozvahových a podrozvahových položek je nižší než €15 mld.;

Řádný přístup (Core approach) - ten je zamšýlen jako jednotný rámec pro stanovení řádného ocenění. V tomto smyslu řádný přístup zajistí zřejmou úroveň řádného postupu použitého finanční institucí při posouzení AVAs. 

Připomínky a komentáře lze zasílat do 8. října 2013.

Dne 28. července 2013 proběhne v sídle EBA související veřejného slyšení, a to od 10:30 do 13:00 (UK time).

Na tomto odkaze naleznete samotný Konzultační dokument EBA k návrhu regulatorních technických standardů (RTS) řádného oceňování

Zda pak naleznete oznámení EBA týkající se veřejné konzultace návrhu RTS k řádnému oceňování.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.