18. července 2013

Evorpská komise potvrzuje zavedení Single Resolution Mechanism

Dne 10 července 2013 vydala Evropská komise (European Commission, EC) zvláštní tiskovou zprávu potvrzující zavedení tzv.  jednotného mechanismu řešení problémů (Single Resolution Mechanism, SRM), který představuje další krok v cestě k vytvoření tzv. bankovní unie. Podstatou návrhu má být vytvoření centrálního resolučního orgánu na úrovni EU.

O den dříve EC tento návrh prezentovala na zasedání Rady ECOFIN, prvním pod vedením Litvy. 

Prozatím bylo dostupná pouze znění ve formě návrhu, nicméně dle zdrojů EC by finální znění mělo být dostupné v dohledné době. SRM byl představen v září roku 2012 s cílem centralizovat určité kompetence a zdroje pro řízení a vedení úpadkových situací bank (primárně členů eurozóny, další členské státy se mohou k mechanismu připojit). 

SRM by měl fungovat dle následujícího schematu:
  • Evropská centrální banka (European Central Bank, ECB) by měla roli dohledového orgánu upozornila, že banka urozóny či přidruženého státu má finanční problémy a potřebu "řešení problémů" ("to be resolved")
  • Single Resolution Board, sestávající z  představitelů ECB a EC příslušných orgánů národních dohledů (dle sídla centrály, pobočky či člena skupiny) by připravila řešení problému úpadkové situace. Měla by široké pravomoci k analýze a stanovení přístupu k řešení problému, včetně možnosti využití zdrojů  nově zavedeného Single European Bank Resolution Fund (Resolution Fund).
  • Na základě doporučení Single Resolution Board případně z vlastní iniciativy by EC rozhodla, zda a kdy převést dotčenou banku do procesu řešení problému a stanovila by rámec použití příslušných nástrojů a zdrojů Resolution Fund.
  • Pod dohledem Single Resolution Board by národní orgány zajistili provedení příslušného plánu řešení problému banky. 
  • Single Resolution Board by měl právo do realizace řešení přímo zasahovat, a to i ve formě vykonavatelných nařízení vůči dotčené bance. 
  • Resolution Fund má být zřízen pod kontrolou samotné Single Resolution Board s cílem zajistit dostupnost zdrojů pro podporu střednědobého financování. Příspěvky do fondu bude muset hradit bankovní sektor. 
Rada EU (European Council) má za cíl, aby bylo dosaženo shody ohledně SRM do konce roku 2013, tak aby mohl být návrh přijat do května 2014 (tj. ke konci volebního období současného parlamentu).

Na tomto odkaze najdete tiskovou zprávu Evropské komise k zavedení Single Resolution Mechanism

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.