29. července 2013

Finální návrh EBA k regulaci vlastního kapitálu

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 26. července 2013 finální návrh regulačních technických norem (RTS) a finální návrh prováděcích technických norem (ITS) pro oblast vlastního kapitálu (own funds). Dále byl zveřejněn také finální návrh RTS pro řízení úvěrového rizika (CRA). Tyto finální návrhy RTS a ITS se stanou součástí jednotného souboru pravidel (Single Rulebook) zaměřených na posílení harmonizace regulace v bankovním sektoru v Evropě a především na posílení kvality kapitálu. 


RTS a ITS pro vlastní kapitál
Tyto finální návrhy RTS a ITS pokrývají různé oblasti vlastního kapitálu. 

Zejména RTS pro vlastní kapitál specifikuje v části I. jednotlivé složky vlastního kapitálu, které zahrnují: kmenový kapitál Tier 1 (CET 1),vedlejší kapitál Tier 1, Tier 2 kapitál, odpočty od různých typů kapitálu, a přechodná ustanovení pro vlastní kapitál z hlediska předchozího stavu. RTS na zisk z prodeje (Gain on Sale) dále definují jako zisk z prodeje každé zvýšení vlastního kapitálu podle příslušného účetního rámce vyplývající z budoucích marží v rámci sekuritizačních transakcí. RTS pro vlastní kapitál specifikují v části II. podmínky, za nichž mohou příslušné orgány určit, zda typ podnikání uznaného podle použitelného vnitrostátního práva lze považovat za vzájemnou společnost (mutual), družstvo (cooperative society), instituci přijímající vklady (savings institution) nebo podobné instituce pro účely stanovení vlastních kapitálu.

ITS pro vlastní kapitál se potom zaměřují na informační povinnost a jejich cílem je zvýšit transparentnost regulačního kapitálu drženého evropskými institucemi. 

RTS pro řízení úvěrového rizika 
Tyto finální návrhy RTS specifikují výpočet specifického a obecného kreditního rizika pro stanovení příslušného kapitálového požadavku. 

Související dokumenty:




    

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.