8. července 2013

OECD zahájila konzultaci k návrhu zásad pro činnost regulatorních orgánů

Dne 21. června 2013 zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (The Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) konzultační dokument k návrhu zásad pro činnost regulatorních orgánů (Principles for the Governance of Regulators).

Účelem těchto zásad je zajistit, aby rozhodnutí regulatorních orgánů byla činěna na objektivním, nestranném a konzistentním základě, bez střetu zájmů, zkreslení nebo nesprávných vlivů. 

Tento dokument představuje hlavní zásady postupů pro země, které zvažují vývoj řídících rámců či standardů pro regulátory. Vychází se při tom z konkrétní situace v dané zemi, která rozhoduje o možném využití zásad. Tyto zásady se zabývají různými aspekty činnosti regulátorů a navrhují nejlepší osvědčené postupy z praxe. Každý z těchto postupů představuje doporučení k jednomu z hlavních okruhů problematiky činnosti regulatorních orgánů. Postupy jsou doprovázeny vysvětlujícím textem.

Zásady by měly mít neformální statut "guidance" schválených na úrovni Výboru OECD. Díky tomu, že zásady nebudou mít formální statut "soft law" přijatý Radou OECD, nebudou tyto zásady pro země OECD všeobecně závazné. Budou sloužit jen jako doplněk Recommendation of the Council on Regulatory Policy and Governance z roku 2012. Zásady mohou být využity členskými i nečlenskými zeměmi při provádění vlastních reforem. Mohou být využity také Sekretariátem OECD jako soubor hodnotících kritérií při přezkoumávání regulatorní politiky v jednotlivých členských a nečlenských státech.

Kromě toho lze v příloze dokumentu nalézt ještě výzvu pro poskytnutí informací o příkladech nastavení rámce činnosti regulatorních orgánů v jednotlivých zemích. Poskytnutí těchto informací společně s připomínkami a poznámkami k samotným zásadám je vítáno.

Na tomto odkazu naleznete návrh zásad pro činnost regulatorních orgánů.

Své připomínky a komentáře můžete zasílat do 31. srpna 2013 elektronicky na emailovou adresu  Regulators.comment@oecd.org

Pro získání bližších informací můžete kontaktovat Faisala Naru na adrese faisal.naru@oecd.org.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.