8. července 2013

Evropské "long term" investiční fondy

Dne 26. června 2013 zveřejnila Evropská Komise návrh nového rámce pro investiční fondy určené pro investory, kteří chtějí investovat do podniků a projektů na dlouhé období. Tyto soukromé Evropské dlouhodobé investiční fondy (European Long-Term Investment Funds - ELTIFs) by směly investovat pouze do společností, které potřebují prostředky na dlouhé období.

Nový druh investičních fondů by měl být k dispozici pro všechny typy investorů po celé Evropě a bude podřízen požadavkům stanoveným zvláštními předpisy EU, a to souběžně s požadavky regulace AIFMD. Pravidla pro ELTIF zahrnují typy dlouhodobých aktiv a společností, do kterých mají ELTIFs povoleno investovat (například investice do oblastí infrastruktury, dopravy, udržitelné energie). Dále požadavky stanovují rozsah informací, které je třeba sdělovat investorům, a také jak má být diverzifikováno investiční portfolio ve snaze o snížení míry podstupovaného rizika. Každý obhospodařovatel ELTIF by měl také splňovat všechny přísné požadavky stanovené v Alternative Investment Fund Managers Directive, aby byla zajištěna odpovídající míra ochrany investorů.

Podle tohoto návrhu ELTIFs musí splňovat soubor obecných pravidel tak, aby:
  • vždy existoval depozitář, který odpovídá za ochranu majetku investorů;
  • byla dodržována pravidla alokace a diverzifikace aktiv, aby se zabránilo přílišné koncentraci portfolia;
  • byly derivátové nástroje používány pouze k řízení rizika ve vztahu k drženým aktivům a nikoli pro účely spekulace;
  • byly dodržovány limity týkající se úvěrů a půjček.

ELTIFs by měly investovat do méně likvidních aktiv. Kromě toho musí mít jednotlivé společnosti, do kterých budou ELTIFs investovat, určitou míru jistoty, že vložené peníze nebudou reinvestovány dříve, než bylo původně s investory dojednáno. Toto nemůže opravdu fungovat, pokud investoři budou mít možnost kdykoliv požádat o vyplacení svých vložených prostředků. Proto nebudou mít investoři možnost vybírat peníze, dokud neuplyne předem stanovené datum ukončení jejich investice. Tato doba vázanosti investice by měla trvat deset i více let. Výměnou za toto omezení by investoři měli mít prospěch z pravidelného toku příjmů z investic a případně pobírat tzv. "prémii za nelikviditu".

Současně se předpokládá, že by ELTIFs měly mít oproti alternativním fondů vlastní režim passportu obdobný fondům UCITS.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.