17. července 2013

FAQ Evropské komise k CRD IV a CRR

Evropská komise (European Commission, EC) vydala zvláštní rozsáhlé memorandum k často kladeným otázkám (Frequently Asked Questions) týkajícím se Směrnice CRD IV a souvisejícího Nařízení CRR.

V úvodu materiál popisuje návaznost na regulaci Basilejského výboru pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS) označovanou jako Basel III a zejména upozorňuje na doplnění a zpřísnění této regulace Evropskou komisí a zdůrazňuje snahu zavést pro banky v EU tzv. Single Rule Book. 

Dále popisuje strukturu a jednotlivé pilíře CRD IV a CRR resp. Single Rule Book, upřesňuje změny vymezení kapitálu, nová pravidla týkající se likvidity a páky (leverage). Mimo jiné též připomíná zvláštní požadavky týkající se řídícího a kontrolního systému (corporate governance) a odměňování anebo do určité míry sjednoceného konceptu a katalogu regulatorních sankcí.

Memorandum se zabývá též otázkou ratingů či vytvořením jednotné bankovní unie. Závěrečná část pak obsahuje dopadovou analýzu, včetně shrnutí nákladů na sanaci bank v souvislosti s finanční krizí a odhadu nákladů na plnou implementaci pravidel CRD IV a CRR, které odhaduje do roku 2019 ve výši 460 mld. EUR.

Zde naleznete plný text memoranda Evropské komise memoranda Evropské komise k často kladeným otázkám týkajícím se CRD IV a CRR.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.