4. července 2013

Novelizace směrnice UCITS - pravidla odměňování, sjednocení sankcí, režim custody

EU pokračuje ve zpřísňování pravidle v oblasti kolektivního investování s cílem zlepšení ochrany drobných investorů před nadměrným riskováním investičních fondů, které spravují jejích peníze. Počítá s tím novelizace Směrnice UCITS, která byla schválena Evropským parlamentem včera, ve středu 3. července 2013. Novela upřesňuje, kdo je zodpovědný za špatné řízení fondů a upravuje pravidla pro odměňování manažerů těchto fondů ve snaze přimět tyto manažery dosahovat stabilních zisků v dlouhém období oproti krátkodobým vysoce volatilním ziskům.

Evropské fondy kolektivního investování fungující na základě regulace  UCITS, které shromažďují finanční prostředky od drobných investorů a shromažďují je pro nákup dluhopisů, akcií či ostatních finančních produktů v současné době spravují zhruba 6,8 mld. EUR.

Dle vyjádření europoslanece Svena Giegolda by manažeři UCITS fondů neměli peníze drobných investorů alokovat do vysoce rizikových finančních instrumentů. Zákon by měl nově chránit tyto investory upřesněním rolí a odpovědnosti pracovníků, kteří obchodují s jejich penězi a vytvořit pobídky, které přimějí správce fondů k zaměření na stabilní výkonnost portfolia v dlouhém období před snahou o krátkodobé zisky. Toto vyjádření úzce souvisí i se záměrem Komise zavést regulaci tzv. dlouhodobých investičních fondů.

Hlavní oblasti novely shrnujeme v následujícím výčtu.

Pravidla odměňování
Pravidla pro odměňování vycházejí ze standardů vymezených již dříve EBA pro oblast bankovnictví a investičních služeb. Pro oblast UCITS se však vymezují některé specifické přístupy. Novela definuje okruh pracovníků obhospodařovatele (tzv. decision makers oproti risk takers dle pravidel EBA), na které se pravidla odměňování uplatní.

Po obhospodařovatelích investičních fondů bude požadováno, aby nepodstupovali vyšší míru rizika, než která je akceptována investory těchto fondů. Pokud fond vykáže ztrátu, odměny dotčených pracovníků obhospodařovatelů by měly být sníženy nebo dokonce zpětně vymáhány. Polovina z variabilní části jejich odměny by měla být vyplácena v cenných papírech daného fondu a vyplacení nejméně 25% - 60% z této variabilní části  v závislosti na velikosti odměny by mělo navíc být odloženo. Tento princip by měl motivovat pracovníky obhospodařovatele k zájmu o dlouhodobou výkonnost fondu.

Pravidla odměňování budou muset být popsána v dokumentu KIID investičních fondů.

ESMA má pak dle novely ve spolupráci s EBA vydat příslušné doporučení level 3.


Depozitář
V případě depozitářů s upřesňuje rozsah svěření a kontroly majetku investičních fondů spočívajících v nástrojích podléhajících regulaci MIFIR držených v custody.

ESMA by měla dle novely vydat zvláštní doporučení level 3 týkající se případu insolvence custodianů, jímž byl svěřen majetek investičního fondu.

Zcela nově se mezi výčtem institucí oprávněných vykonávat funkci depozitáře objevuje možnost, aby tuto funkci vykonávaly národní centrální banky či instituce obdobného druhu.


Sankce
Novela dále přináší detailní harmonizaci jednotlivých správních sankcí pro subjekty podléhající regulaci UCITS. V některých případech se sjednocuje i minimální úroveň peněžních pokut.


Na tomto odkazu naleznete text novelizace Směrnice o koordinaci právních a správních předpisů týkajících se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (Směrnice UCITS).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.